Vintage steel

Oahu hawaiien parlor gitaar

Oahu hawaiien'squareneck' parlor gitaar

Dit is een 'squareneck' hawaiien gitaar uit de jaren dertig voor uitgeverij Oahu in opdracht gebouwd door Regal uit Chicago. In tegenstelling tot de meeste Oahu parlor gitaren heeft deze gitaar geen berken maar een massief (wat duurdere) vuren top. Achterkant en zijkant is wel van berken gemaakt. Kenmerkend is de uit aluminium gegoten zadel/brug die met 2 bouten is vastgezet. Mooie sunburst met op de voorkant zeker wat gebruikers/plectrum sporen (zie foto). Open kop met originele kluson tuners. 'Sweet warm sounding' instrument met veel sustain (klank blijft maar doorgaan).

Oahu squareneck Lapsteel gitaar 65M

Oahu hawaiien'squareneck' lapsteel 65M

Deze 'squareneck lapsteel' is nog in perfecte staat alleen hier en daar een klein schrammetje. Gemaakt door Regal Chicago eind jaren 30 en onder het Oahu label verkocht. Dit is een 'top of the line' lapsteel squareneck gitaar volledig gemaakt van massief Mahonie. Alleen de brug is gemaakt van rio palissander (met benen brugpinnen!). Coole 'checkered' binding maakt deze gitaar helemaal af. Originele Kluson mechanieken zijn voorzien van nieuwe ebben knoppen (de oude waren verkruimeld). Nummers op de toets zijn vanuit de fabriek erop gezet met een soort krijtstift om iets makkelijker te leren spelen. Ook bij deze gitaar heb ik een 'neck reset' gedaan (snaren liepen van de hals). Enfin super gitaar om slide gitaar op te spelen met een luide, ronde 'sweet' toon en veel sustain.

Resonator parlor gitaar Del Oro

Del Oro resonator gitaar jaren '30

Del Oro was een " house brand" van het merk Harmony gemaakt in de jaren dertig Chicago, USA. Origineel was dit een ''faux" resonator oftewel een nep resonator. Er zat geen cone in, het hout van de top liep gewoon door. Ik heb er een echte resonator van gemaakt met een 8 inch Beard hand gesponnen aluminium cone aan boord. Houten ring voor de cone gedraaid van mahonie op de houtdraaibank. Het was een mooi experiment met een verrassend "one of a kind" resultaat. Deze resonator klinkt helemaal niet blikkerig maar net heel warm/donker. Het is ook een relatief lichte resonator qua gewicht zeker in vergelijking met nieuwe of metalen resonators. Hardware staartstuk, waverly tuners en deksel zijn allen origineel. Verder een neck reset en refret gedaan voor perfecte bespeelbaarheid. Toets heeft een hele lichte 16 inch radius. Body is gemaakt van massief berken. De gebruikelijke barsten rond de sleutelgaten zijn gestabiliseerd. Met origineel stenciled floral design heeft deze gitaar ook de looks.