Vintage parlors

Oahu parlor gitaar 1945

Oahu parlor guitar

Deze Oahu parlor gitaar is door Harmony (Chicago, USA) gemaakt in 1945. In tegenstelling tot de meeste parlor gitaren heeft deze een spruce top (ipv birch) en echte celluloid binding daardoor iets 'higher end'. Achter- en zijkant zijn wel van berken gemaakt. Ik heb een nek 'reset' en een 'refret' gedaan van de toets waardoor ie weer heerlijk speelt. Ook een nieuw benen zadelbeentje en topkam. Originele mechanieken werken perfect en zien er nog als nieuw uit! Kortom een mooi 'ladderbraced' slide/bluesgitaartje met crispy sound.

Stella parlor gitaar

Stella Parlor guitar made by Harmony

Klassieker onder de Harmony parlors is deze Stella van eind jaren'40 begin '50. Ze zijn ongeveer vanaf 1945 tot de jaren '70 gemaakt maar de jaren veertig/vijftig zijn het meest gewild. Volledig gemaakt van Berken hout. Ik heb een refret gedaan met een licht radius in de toets zodat ie veel fijner speelt. (tevens toets recht geschaafd, geverfde positie markers vervangen door paarlemoeren oogjes). Verder een nieuw palissander bruggetje gemaakt. Tailpiece en waverly tuners zijn origineel. Wereldberoemde boxie sound ideaal voor de blues. Niet te verwarren trouwens met de Oscar Schmidt Stellas uit de jaren '20. Huisgitaar van Robbie Robertson in de Big pink.

Kay mahonie parlor gitaar '30

Kay mahonie parlor gitaar

Als ik naar het Kay logo kijk schat ik deze parlor gitaar zo eind jaren '30 misschien begin '40. Gemaakt in Chicago USA. Gitaar is gemaakt van volledig massief Amerikaans Mahonie (zowel boven-, achter- als zijkanten, dat zie je niet zo vaak). Ook de donkere sunburst is typisch jaren dertig. Lak ziet er nog redelijk uit, mooie patina, hier en daar wel de gebruikelijke butsen die je verwacht bij een gitaar van 80 jaar oud. Ik heb een nek reset en een refret gedaan (met 16 inch radius van de toets, lichte v-shaped nek) om hem perfect bespeelbaar te krijgen. Volgens mij origineel tailpiece in ieder geval uit de tijd. Tuners heb ik vervangen door relic "Golden Age" tuners van Stewmac (de oude waren echt op). Bruggetje zelf gemaakt van palissander getopt met been. Vederlicht gitaartje met een open, luid, warm geluid.

Maybell Slingerland Parlor jaren '30

Maybell Parlor Slingerland

Deze Maybell is verkocht door Slingerland maar is waarschijnlijk gemaakt door Regal of Harmony jaren '30 Chicago, USA. Slingerland zelf was een maker van drums maar liet onder hun naam ook gitaren, banjo's, mandolines maken. Deze kleine parlor is volledig gemaakt van massief Berken. Ik heb de nek opnieuw moeten zetten en heb de toets ge'refret' om hem weer mooi bespeelbaar te krijgen. Originele waverly tuners doen het nog goed. Opdruk rosette is origineel. Ik heb een nieuw zadel gemaakt van Makassar ebben (coromandel) met nieuwe ebben pinnen en beentje. Top is ladderbraced. Samen met het berken zorgt het voor een boxie, blues geluid