Andere vintage gitaren

Andere vintage gitaren zijn de klassieke of Spaanse gitaar, de elektrische, de lapsteel-, hawaiien, resonator-, Russische en romantische gitaar. 

Al deze gitaren zijn gerestaureerd, speelklaar en voorzien van nieuwe snaren. Ik probeer de instrumenten bij restauratie zo origineel en authentiek mogelijk te houden. Alleen voor de verbetering van de bespeelbaarheid maak ik de hals soms wat dunner, geef ik de toets een radius en wordt bijvoorbeeld de gitaar voorzien van nieuwe (retro) tuners.

Harmony H1270 12-snarig Sovereign Jumbo

Harmony H1270 12 string

Deze 12 string werd door Harmony gebouwd tussen 1963 en 1971, Chicago USA. Klankkast is gelijk aan de Sovereign H1260 jumbo gitaren uit die tijd. Massief Honduras mahonie klankkast en nek dus met spruce top, Rio palissander toets en zadel. Nek is wel wat breder, dikker en 12 fret to the body. Ladderbraced dus denk meer aan de Leadbelly sound met zijn Stella dan moderne 12 snarige gitaren. Wat directer, luider meer bluesy geluid ( bekijk filmpje van Mike Russo). Opvallend ten opzicht van de huidige 12 strings is natuurlijk ook het tailpiece en het losse zadel (zit niet vast op de klankkast) met "dubbele" brug. De achterste is voor de spreiding van de snaren. Tailpiece, zadel, slagplaat en tuners zijn allemaal origineel. Zadel is voorzien van nieuwe beentjes (been). Frets zijn opnieuw gedressed. Nek is opnieuw gezet. Lak van de gitaar is goed met hier en daar wat chips verdwenen. Actie van de snaren (nieuwe d'addario 010-050) is mooi laag, nek is recht dus deze gitaar is goed/licht te bespelen maar hou wel rekening met 'chunky' en bredere nek dan bij huidige 12 strings.

Harmony Sovereign Tenor H1201TG

Harmony H1201TG tenor sovereign

Dit is de tenor versie van de Harmony Sovereign serie (H1260 en H1203) gemaakt dus in Chicago USA. Dit model werd van eind jaren '50 tot 1971 gemaakt. Deze is gemaakt in 1970 (Datum stempel S-70, spring 1970). Dezelfde materialen werden gebruikt als bij zijn grote broers nl hoogste kwaliteit spruce voor de top en Honduras Mahonie body en nek. Oorspronkelijke zadel was gemaakt van zwart gebakken esdoorn en zie je altijd vaak los of gespleten. Zo ook bij deze. Ik heb een nieuwe ebben zadel gemaakt (naar oorspronkelijk vorm) met Palissander pinnen en dat is natuurlijk alleen maar een verbetering qua geluid en sterkte. Originele Waverly mechanieken en celluloid slagplaat. Lak ziet er nog als nieuw uit. De frets zijn ge''dressed", hals is mooi recht dus speelt als een zonnetje. De tenor gitaar werd eigenlijk vanaf de jaren twintig/dertig gemaakt voor de tenor banjo speler zodat ie makkelijk soort van gitaar kon spelen en was tot de jaren '60 populair. Mensuur/snaarlengte is een paar centimeter korter dan de gewone steelstring gitaar. Laatste 10 jaar is er weer een revival van de tenor gitaar (Americana bandjes, singersongwriters). Zie Youtube filmpje om een indruk te krijgen van het soort geluid (maar is een andere gitaar).

Silvestri Manouche Jazz Gitaar

Silvestri manouche gitaar

Dit is een manouche/jazz gitaar uit Siciliƫ, Catania om precies te zijn, gemaakt in de werkplaats van Ermelinda Silvestri jaren '50. Productie van muziekinstrumenten was hoog in Catania vlak voor en na de oorlog. Je komt ze dus redelijk vaak tegen ook in Nederland maar er moet altijd wel redelijk veel aan gebeuren om deze gitaren weer bespeelbaar te krijgen. Zo ook bij deze. C-profiel Hals is opnieuw gefret. Daarbij heb ik de toets een licht radius gegeven (hals verders ook weer recht geschaafd). Hals speelt nu weer heel licht en fijn met lage actie. Mechanieken, brug en staartstuk zijn origineel. Mechanieken werken nog prima, brug is opnieuw getopt met been. Massieve spuce top met esdoorn klankkast. Opvallend is de vrij bolle achterkant en vrij smalle zijkanten. Nieuwe Argentine snaren van Savarez. Geluid is verrassend luid voor zo'n kleine gitaar met veel projectie

Romantische gitaar Sartori Debar 1850

Romantische gitaar Sartori Debar

Dit is een romantische gitaar gemaakt door Sartori Debar (stempel binnenin). De gitaar is waarschijnlijk gemaakt rond 1850 in Frankrijk. De Franse bouwer had duidelijk een connectie met Utrecht getuige een label binnenin dat dit instrument is gemaakt voor de Muziekwinkel Rahr (dit was een muziekwinkel in Utrecht volgens het Utrechts archief vanaf 1835). Voor zijn Leeftijd ziet deze gitaar er nog geweldig uit. Hij is ook met groot vakmanschap gebouwd met de mooiste materialen. Heel fijn- en rechtnervige sparren top. Klankkast en nek zijn gemaakt van esdoorn binnen en Rio Palissander buiten (2 laagjes). Hals, acher- en zij kanten zijn gepolitoerd (schellak), de top is ongelakt. Toets en zadel gemaakt van ebben hout. Mooie strakke rosette en randversiering. Orignele ebben stempennen werken perfect omdat de gaten opnieuw conisch gemaakt zijn met nieuw ebben rondhout (wel natuurlijk wat lastiger te stemmen dan met moderne mechanieken). Ik heb verder een nieuwe zadelbeentje en nieuwe frets gemaakt. Ik heb er nylon Aquila Ambra 800 snaren opgezet maar kan natuurlijk terug naar evt darmsnaren. Heel mooi luid, gedefinieerd geluid zowel laag als hoog op de hals. Ideaal denk ik voor klassieke/barok/oude muziek